Ritualurile de Bobotează în Constanța, București, Pietroșani (Prahova) și Desești (Maramureș)
De Bobotează, după slujba ținută în Biserica de lemn din Desești care datează din 1717 iar în 1999 a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, preotul paroh Ioan Ardelean face Sfințirea apei. Anul acesta, din cauza pandemiei, oamenii au purtat măști și nu s-a mai făcut sărutatul crucii, cum se făcea în anii trecuți. Oamenii vin cu ulcioare și iau apa sfințită pe care o păstrează un an întreg. Cu ea sfințesc casele și își stropesc animalele.
An de an, pe 6 ianuarie, în mai multe locuri din sudul țării, are loc boboteaza cailor. Printre acestea, Pietroșani, din județul Prahova este unul dintre satele în care tradiția se păstrează cu sfințenie. Mare a fost dezamăgirea propietarilor de cai din zonă când s-a anunțat pe Facebook că evenimentul a fost anulat de autoritățile locale din cauza pandemiei. Cu atât mai mare cu cât au aflat că în alte locuri se ține.
Echipaje de poliție blocau accesul oamenilor către islazul din Pietroșani, iar aceștia făceau cale întoarsă către satele din care veneau. O parte dintre ei, însă, s-au oprit pe un câmp de lângă satul Buda. Acolo, de dragul tradiției, au improvizat propria „bobotează”, doar că fără preot, fără concursuri cu premii, fără fastul și mulțimea din anii trecuți.
Câteva mii de oameni au participat la slujba de Bobotează, oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, la Catedrala „Sfinții Petru și Pavel” și apoi pe faleza din Constanța.
În București, credincioșii veniți la Patriarhie au primit apă sfințită îmbuteliată în sticle de plastic, iar ceremoniile s-au desfășurat cu respectarea strictă a normelor de prevenire a COVID-19.