Microduș

În comuna Prisăcani, județul Iași, două grupe de câte 30 de copii sunt beneficiarii proiectului “Microduș”. Din cei 60 de copii, unul singur are baie acasă.

În comuna Prisăcani, județul Iași, două grupe de câte 30 de copii sunt beneficiarii proiectului “Microduș”. Din cei 60 de copii, unul singur are baie acasă.

Asociația Zi de BINE strânge fonduri pentru câte o cauză socială în fiecare lună. În luna martie 2020, implementa proiectul “Căsuța Blondie”, un centru pentru copiii abandonați în spitale. Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele asociației, au reușit să strângă banii necesari în 16 zile, după care, odată cu venirea pandemiei, și-au concentrat toate eforturile pentru “Scut pentru spitale” și au strâns bani pentru cumpărarea de materiale necesare spitalelor din țară.

O parte din proiectele planificate inițal au fost amânate pentru 2021, iar altele au fost regândite. “Microduș” trebuia să se desfășoare în iunie, însă s-a desfășurat în luna august. 

Melania Medeleanu povestește despre ideea proiectului: “Într-una din taberele în care am fost, un copil a intrat la duș și a ieșit după zece minute perfect uscat, pentru că nu știa să folosească dușul. Și ne-am dat seama că nu e o situație singulară. Așa că ne-am gândit ce zonă ar fi potrivită pentru acest proiect și am decis să lucrăm cu Fundația Bethany, despre care știam că e activă în județul Iași. Am primit duba de la Raiffeisen Leasing, a fost descompusă bucată cu bucată, până a rămas doar cabina șoferului, apoi s-au construit la Cluj două cabine de duș, o chiuvetă, un vestiar și o cabină de toaletă. După ce s-a terminat de modificat, a plecat în caravană prin județul Iași și ne propunem să ajungem la aproximativ 500 de copii. La finalul proiectului, mașina va rămâne la Fundația Bethany.”

La fiecare oprire de pe traseul caravanei, actori voluntari susțin o piesă de teatru pentru copii, iar Laura, medic rezident la spitalul Grigore Alexandrescu, ține cursuri de igienă copiilor. La final, după ce fac duș, aceștia primesc gel de duș, prosoape, șlapi și dușuri portabile.

Despre strângerea de fonduri după primul val al pandemiei, Melania povesteșe: “E un paradox, credeam că donațiile vor scădea dramatic după efortul din primăvară, când s-au strâns foarte mulți bani pentru spitale, însă nu a fost așa. În iulie am strâns 20.000 de eur exclusiv din donarea zilei de naștere, iar Microduș a fost finanțat în proporție de 80% tot din donarea zilei de naștere. Oamenii donează, cu 2 condiții: să creadă în proiect și să simtă că are sens pentru ei să facă asta.“