11 a.m – 13 p.m.

Un fotoreportaj despre modul în care doi seniori activi reușesc să facă față atât amenințării îmbolnăvirii, cât și nevoii de a se mișca pentru a-și întreține integritatea fizică și mentală.

În România trăiesc aproape 3, 6 milioane de oameni cu vârste peste 65 de ani. În contextul stării de urgență declarate la început de martie, libertatea de mișcare a acestora a fost limitată semnificativ.

În urma măsurilor impuse de stat, această categorie de vârstă a fost puternic stigmatizată în comunicarea publică. Vulnerabili, singuri, lipsiți de putere de discernământ și independență.

Deși problemele seniorilor sunt diverse și cât de poate de serioase, nu toți se încadrează în acest tipar. Există printre oamenii de peste 65 de ani seniori activi, fără probleme majore de sănătate. 


Fotoreportajul 11 a.m – 13 p.m. încearcă să combată acest clișeu prin exemplul a doi oameni pe care vârsta nu-i împiedică să iasă din tipar.

Stela Cioacă are 72 de ani.
A fost economist în turism, director la Oficiul Judeţean de Turism Teleorman în anii comunismului.
În perioada de tranziție, odată cu privatizările masive din anii 90, a devenit proprietar de firmă în domeniul HoReCa cu activitate până la începutul anilor 2000.
Stela s-a mutat în București în urmă cu 10 ani.
Pentru a se putea întreține, la vârsta de 69 de ani și-a luat două locuri de muncă: asistent de bucătar la un restaurant în Centrul Vechi și vânzătoare la chioșc.
Din martie 2020, odată cu venirea pandemiei, restaurantul din Centrul Vechi a fost închis. 
A rămas cu jobul de la chioșc. E chioșcul familiei. Acolo lucrează, în ture, ea și băiatul ei de 48 de ani.
Oricând mergi la ea în vizită se aude un post de radio cu muzică. Sau muzică de pe telefon.
Din fericire, lucrând, a putut să iasă din casă și în timpul stării de ugență. Era fericită că se poate mișca, deși îi este foarte frică de virus.

Daniel Brașoveanu are 69 de ani.

Ca și Stela Cioacă și el a fost economist în turism, iar după 1989 proprietar de tipografie

În prezent este scriitor, compozitor și atlet amator.

La plus 60 ani, la proba de 800 metri a luat locul 5 la Campionatele Europene, iar 2 săptămâni mai târziu titlul de Campion Balcanic. Totodată, a reușit în repetate rânduri să fie campion național la 5000 m, 1500 m, 800 m și 400 m, și în primii zece sportivi la Semimaraton în 2019.

Odată cu ridicarea stării de urgență a putut merge pe terenul Federației Române de Atletism pentru antrenament, însă doar pe data de 15 mai, imediat după ridicarea stării de urgență, cât încă era un vid legislativ. Din 17 mai, Federația și-a făcut un regulament intern și le-a interzis veteranilor accesul pe teren. În acest context, Daniel Brașoveanu și-a continuat antrenamentul în alte spații publice, ca pregătire pentru Campionatele Naționale de Masters. 

Proiect realizat in cadrul programului Artists Rooms, finantat de Fundatia9.