Reînvierea

În pofida pandemiei și a recomandărilor ferme din partea conducerii Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopia Tomisului a organizat la Constanța o a doua slujbă de Înviere, cu public, în noaptea de 26 spre 27 mai.

„Vă rog să păstrați distanța și regulile sanitare!”, spune arhiepiscopul Teodosie din mijlocul unei scene montate pe latura sudică a catedralei Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța.
Lavaliera ascunsă în hainele bisericești împrăștie mesajul din boxe peste zidurile fostei cetăți Tomis, unde câteva sute de credincioși s-au adunat să ia parte la a doua slujbă de Înviere din acest an. 
Cu puțin înainte de miezul nopții, Teodosie reia apelul la distanțare socială și reguli sanitare, după care împarte lumina către preoții de pe scenă și lansează creștinescul „Veniți de luați lumină!”. 
Curajoși, preoții se avântă în mulțime, conduși de arhiepiscop, fără mască sau orice urmă de protecție lumească. 
Oamenii se adună puhoi în jurul lor, câte șapte, opt la o lumânare. 
Unii cu măști, pe față sau pe gât, alții fără.

Un cetățean protestează în gura mare de pe trotuar și îl atacă pe Teodosie. „Blasfemie, Iisus învie o singură dată.” În câteva minute e băgat într-un Logan de poliție și dus la audieri. 

Camerele foto și echipele de televiziune roiesc în jurul arhiepiscopului, care a coborât de pe scenă a doua oară și face o tură înconjurat de credincioșii din parcul Catedralei, printre ruinele romane. 
Din când în când, se mai oprește să răspundă la întrebările presei.
„- Nu credeți că se pot infecta la împărtășanie?
– Nu, se pot vindeca.
– Le garantați dumneavoastră că nu se îmbolnăvesc?
– Da.” 
La intrarea în catedrală, ceva mai departe de haosul mulțimii, ușa veche din lemn masiv se deschide și din biserică iese un medic. Poartă costum medical, albastru, halat alb, subțire, peste care un halat gros, de spital. Își face cruce, vede camerele foto, își pune repede masca de protecție și pleacă. Doamne ajută!

Fotografiile lui Andrei Pungovschi din acest material au fost publicate inițial în revista Scena9, pe 27 mai 2020, iar cele ale Laviniei Cioacă pe Inquam Photos, la aceeași dată.