Cumpărături la ușa ta

O echipă de voluntari, coordonată de Marian Rădună, face cumpărături pentru persoanele vârstnice și duce ajutoare pentru căminele de bătrâni și familii din orașele carantinate.

Înainte ca autoritățile să anunțe măsuri menite să-i țină în case pe cei cu vârste peste 65 de ani, membrii asociației Geeks for Democracy – formată după tragedia de la Colectiv pentru a schimba raportarea românilor la viața civică – s-au gândit să vină în ajutorul persoanelor celor mai vulnerabile în fața COVID-19. 

În jur de 200 de oameni s-au oferit până acum să-i ajute pe cei vârstnici sau cu dizabilități și îi aprovizionează cu produse de bază, prin inițiativa Cumpărături la ușa ta: persoanele din categoriile vizate pot suna la numărul unic 0727.03.03.03, unul dintre voluntari preia comanda, iar zece echipe de livrare ajung la ușile beneficiarilor în aceeași zi. Sunt două tipuri de pachete de strictă necesitate, ce sunt achitate la livrare, în condiții cât mai bune de igienă.

În program s-au înscris peste 130 de voluntari pentru a ajuta cu livrarea pachetelor.
Voluntarii preiau pachetele de la magazine și le livrează cu mașinile proprii.
Serviciile inițiativei sunt gratuite, cumpărăturile plătindu-se la livrare, pe baza bonului de casă.
Marian Rădună, coordonatorul proiectului, petrece în medie 3-4 ore pe zi pentru coordonare și voluntariat în cadrul proiectului. Spune că vrea să extindă proiectul la nivel național, dar are nevoie de parteneri, retaileri care să pregătească pachetele.

Vineri, 17 aprilie, voluntarii “Cumpărături la ușa ta”, împreună cu Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreună”, Asociația SNK și Ambasada Sustenabilității  au dus în Țăndărei, oraș în carantină, donații în valoare de 13.000 de euro.

Produsele de igienă și 8 tone de alimente au ajuns la 156 de familii (412 oameni), fiind distribuite de Primăria Țăndărei.

Voluntarii “Cumpărături la ușa ta” încarcă alimentele și produsele de igienă în cele șapte mașini folosite pentru transportul acestora.
Voluntarii și șoferii mașinilor poartă combinezoane de protecție și ascultă regulile de siguranță, înainte de a continua drumul către Țăndărei.
La intrarea în Țăndărei, coloana de mașini este oprită de ofițeri de Poliție și de militari, pentru controlul documentelor și al adeverințelor pe proprie răspundere.
Mașinile sunt descărcate cu ajutorul angajaților Primăriei și ai Poliției Locale.
Cutiile cu donații sunt aranjate în funcție de conținutul lor (alimente perisabile, alimente neperisabile sau produse de iginenă).
Angajații Primăriei pregătesc distribuția pachetelor. La fiecare doi membrii ai unei familii, se va dona un pachet care conține toate tipurile de ajutoare.
Angajați ai Primăriei și ai Poliției Locale încep distribuția pachetelor către familiile izolate dinȚăndărei. Pachetele sunt lăsate la poartă, în timp ce membrii familiilor sunt rugați să rămână în curte.

Sâmbătă, 25 aprilie, voluntarii “Cumpărături la ușa ta” au dus în căminele de bătrâni din Otenița, Călărași și Costești alimente și produse de igienă pentru 120 de beneficiari, cumpărate cu ajutorul Fundației Vodafone.

Fotografii publicate în DOR și Libertatea