Levi

cum arată o zi din viața medicului veterinar Levente Borka

hogyan telik Borka Levente állatorvos egy napja

Cu 12 ani în urmă medicul veterniar Levente Borka – Levi pentru prieteni și colegi – a fost rugat de cel mai bun prieten al său, un biolog care avea un proiect despre urși, să-l ajute să prindă urși pe care să-i poată monitoriza. Au început să elibereze urși prinși în lațuri și să se ocupe de pui de urs orfani și bolnavi. Încet, îngrijirea animalelor sălbatice a devenit un hobby. Levi trăiește și își întreține hobby-ul din cabinetul veterinar pe care îl are împreună cu un asociat în Târgu Mureș. Prietenii biologi de la Grupul Milvus – o asociație care se ocupă cu protecția păsărilor și a naturii – au început să-i aducă la cabinet diverse animale sălbatice rănite sau bolnave. Alături de doi colegi au fondat asociația Wets4Wild și a continuat colaborarea cu Milvus. Împreună au făcut un Centru de Reabilitare într-o gospodărie țărănească din Sânsimion, un sat cu câteva zeci de locuitori situat la vreo 30 de km de Târgu Mureș. Aici sunt aduse animalele care nu mai au nevoie de tratament ca să-și exerseze zborul sau ca să ajungă într-o stare care să fie compatibilă cu eliberarea. În oraș au un loc unde țin și tratează animalele bolnave. În majoritate păsări, pacienții le sunt aduși sau trimiși de oameni din toate colțurile țării. În momentul în care un animal sălbatic liber ajunge să poată fi atins de un om înseamnă că starea acestuia este foarte gravă. Ca să poată fi eliberate starea animalelor sălbatice trebuie să fie foarte bună, perfectă, altfel nu vor supraviețui. Levi își amintește că a fost foarte frustrat prima dată când a făcut o statistică și a văzut că procentul de reușită e de 37 %. S-a mai liniștit puțin când a aflat că cifrele sunt cam aceleași și la alții, în străinătate, care fac treaba asta de 50 de ani.


Tizenkét évvel ezelőtt az állatorvos Borka Leventét – akit a barátai és a kollégái Levinek szólítanak – megkérte a legjobb barátja, egy biológus, akinek volt egy medvés projektje, segítsen neki, hogy tudjon medvéket befogni és monitorizálni. Elkezdtek hát csapdába ejtett medvéket szabadon engedni és árva, illetve beteg medvékkel foglalkozni. A vadállatok gondozása fokozatosan hobbivá változott. Levi egy állatorvosi rendelőt tart fenn egy cégtársával együtt Marosvásárhelyen, ennek a jövedelméből él és ebből költ a hobbijára is. A Milvus Csoportnál dolgozó barátai – ez egy olyan egyesület, amely a madarak és a természet védelmével foglalkozik – kezdték a kabinetjébe hozni a megsebesült vagy beteg állatokat. Két kollégájával megalapította a Wets4Wild egyesületet, és közben továbbra is együttműködtek a Milvus-szal. Közösen létrehoztak egy állatmenhelyet is Nyárádszentsimonban, egy gyéren lakott faluban, mely mintegy harminc kilométernyire van Marosvásárhelytől. Ide hozzák azokat az állatokat, amelyeknek a kezelése már befejeződött ugyan, de még időre van szükségük, hogy gyakorolják a repülést vagy hogy felépüljenek, és visszamehessenek a vadonba. A városban van egy helyük, ahol a kezelés alatt tartják az állatokat. „Pácienseik” többségükben madarak, és az ország minden részéből küldik vagy hozzák őket az emberek. Ha egy ember képes megfogni egy vadállatot, az azt jelenti, hogy annak nagyon súlyos az állapota. Hogy szabadon engedhessék őket, ahhoz viszont teljesen helyre kell hozni az állatokat, tökéletes állapotba kell kerülniük, különben elpusztulnak. Levi még emlékszik, mennyire frusztráló volt, amikor egy statisztikát olvasott, mely szerint a gyógyulás mindössze 37%-os. Csak akkor nyugodott meg egy kissé, amikor kiderült, ez a szám a külföldi országokra is érvényes, ahol már ötven éve foglalkoznak ilyesmivel.

Levi operând

Levi műtét közben
Levi ajutat de Bernadette mutând un câine proaspăt operat

Bernadette segítségével levesz az asztalról egy frissen műtött kutyát
În drum spre Centrul de Reabilitare din Sânsimion

Útban a nyárádszentsimoni Rehabilitációs Központ felé

Au ajuns să aibă câteva sute de cazuri pe an, așa că a apărut nevoia să se extindă, să creeze o rețea națională de medici veterinari – să aibă în fiecare județ unu sau doi medici veterinari care să poată cel puțin să ofere primul ajutor. Medicii care s-au arătat interesați și cu care au vorbit au răspuns că nu știu despre animalele sălbatice și bolile lor pentru că nu au învățat așa ceva în facultate. Au organizat un workshop la care au invitat prieteni din Ungaria și Slovacia care se ocupă cu animalele sălbatice. Din cei 70-80 de participanți s-au ales doar cu 5 colaboratori. De atunci au reușit să acopere câteva județe în Ardeal și Moldova.

Idővel odáig fejlődtek, hogy többszáz esetük lett egy évben, így aztán terjeszkedni kellett. Azt tervezték, kialakítanak egy olyan hálózatot, melynek minden megyében van egy központja, ahol legalább elsősegélynyújtást végezhetnek az orvosok, ám amikor kérdezősködni kezdtek, az érdeklődő kollégák azt válaszolták, ők semmit nem tudnak a vadállatokról, az egyetemen nem tanultak ilyesmit. Szerveztek egy workshopot, melyre magyarországi és szlovákiai állatorvosokat hívtak meg, akik vadállatokkal foglalkoznak. A 70-80 résztvevőből mindössze öten maradtak, ennek köszönhetően már le tudnak fedni néhány erdélyi és moldvai megyét.

Levi vine la Centrul de Reabilitare o dată pe lună ca să supravegheze animalele. În imagine e un pui de codalb cel mai probabil braconat, lăsat la ei de cineva care încercase să-l vândă.

Levi havonta egyszer jön a Rehabilitációs Központba, hogy ellenőrizze az állatok állapotát. A képen egy rétisas látható, valószínűleg orvvadászok ejthették el, és olyan valaki hagyhatta náluk, aki el akarta adni.

Levi împreună cu Tibor Szabo uitându-se la broaștele țestoase. Tibi Bacsi locuiește în Sânsimion și e cel care hrănește în fiecare zi animalele de la Centrul de Reabilitare.

Levi Szabó Tiborral nézi a teknőcöket. Tibi bácsi nyárádszentsimoni, ő ad enni az állatoknak.

La Centrul de Reabilitare sunt și animale care nu au putut fi eliberate sau luate de cineva în îngrijire. Printre ele e și o bufniță.

A menhelyen olyan állatok is vannak, amelyeket nem tudtak szabadon engedni vagy ápolni. Köztük egy bagoly.

Când și-a dat seama ce mult îi place să lucreze cu animale sălbatice, Levi a căutat să se perfecționeze. A făcut o specializare în animale sălbatice și exotice la Budapesta. Pentru că a vrut să ajungă în Africa și să facă cercetare pe teren a făcut timp de o lună voluntariat într-un program în care se încerca convingerea fermierilor din Africa de Sud de a renunța la braconaj. Încearcă să dea mai departe experiența pe care o are și la cabinet unde primește studenți pe care-i lasă să-și facă singuri programul. Bernadette Tempfli și Eniko Torok, studente în anul cinci, respectiv patru la Medicină Veterinară în Cluj-Napoca vin încă de când au terminat anul întâi. Consideră că învață mai mult la cabinet decât la facultate unde se face mai mult teorie. Din martie, din cauza pandemiei, studenții au fost împărțiți în două serii: studenții din prima serie fac practică în Cluj în timp ce cei din a doua serie sunt acasă și participă doar la cursuri care se fac online. Bernadette și Eniko sunt în a doua serie și profită ca să stea cât mai mult la cabinet. Pentru Bernadette ar fi fost foarte important să meargă la clinici și să asiste la operații pentru că e în anul în care se face cel mai mult pe partea practică. Se bucură însă că medicii de la cabinet au răbdare și le explică ori de câte ori nu înțeleg ceva.

Amikor rájött, mennyire szeret vadállatokkal foglalkozni, Levi tökéletesíteni kezdte magát. Budapesten elvégzett egy exotikus és vadállatokról szóló továbbképzőt. Afrikába akart menni, hogy tapasztalatot szerezzen, ezért részt vett egy programban, amelyben arról próbálták meggyőzni a dél-afrikai farmereket, hogy hagyják abba az orvvadászatot.
Levi próbálja továbbadni eddigi tapasztalatait, és egyetemi hallgatókat fogad a kabinetjében, akik úgy szervezhetik a programjukat, ahogy akarják. Tempfli Bernadette ötöd-, illetve Török Enikő negyedéves diák a kolozsvári állatorvosin, és már elsőév végétől járnak hozzá. Azt mondják, itt többet tanulnak, mint az egyetemen, mert ott sok az elméleti tantárgy. Márciustól, a világjárvány kezdetétől a diákokat két csoportra osztják: az egyik csoport Kolozsváron praktizál, a másik online kurzusokat hallgat. Enikő és Bernadette az utóbbiba tartoznak, és igyekeznek minél gyakrabban jönni a kabinetbe. Bernadette számára nagyon fontos lett volna, hogy klinikákra járjon, és műtéteket figyeljen, mert ez az az év, amikor sok gyakorlatot végeznek, de örül, hogy a rendelőben türelmesek az orvosok, és minden kérdésére válaszolnak.

Levi examinând o stăncuță care tocmai fusese adusă de cei de la asociația Milvus. Împreună cu el sunt Eniko (în stânga) și Bernadette, studente în anul patru, respectiv cinci la Medicină Veterinară în Cluj-Napoca.

Levi egy csókát vizsgál, melyet éppen most hoztak a Milvustól. Mellette Enikő (balra) és Bernadett (jobbra), a kolozsvári állatorvosi egyetem negyed-, illetve ötödéves hallgatója.
Bernadette urmărind examinarea unei pisici de către doctorul Balazs Novak

Bernadett figyeli, ahogy Novák Balázs egy cicát vizsgál
Eniko supraveghind un câine aflat la perfuzii

Enikő egy kutya perfúzióját ellenőrzi

Ca volum de muncă pandemia nu s-a simțit la cabinet. Imediat după introducerea restricțiilor au avut o perioadă în care au funcționat după un program redus: două ore dimineața și două după-amiază. Oamenii au început să vină și după două săptămâni au revenit la programul normal. Au fost și cazuri izolate de oameni, în special bătrâni, care veneau la cabinet cu animalele care nu aveau probleme, probabil doar ca să mai iasă din casă. Sau a trebuit să ducă muncă de convingere pentru un tânăr culturist care, de teama virusului, nu voia să-și aducă câinele grav bolnav la operație. Cu animalele sălbatice situația a fost diferită. De obicei aveau și cinci cazuri pe zi, dar în primăvara asta au fost zero pentru că oamenii nu ieșeau și nu aveau cum să găsească animalele rănite sau bolnave. Levi crede că s-au pierdut foarte multe.

A világjárvány nem csökkentette a munkamennyiséget. Ahogy bevezették a szigorításokat, a rendelő programját is megváltoztatták, két órát rendeltek délelőtt, kettőt pedig délután. Ám az emberek egyre-másra jöttek, és nemsokára visszatértek a korábbi programhoz. Előfordult, főleg öregek esetében, hogy valószínűleg csak azért hozták el a kedvencüket, hogy kijöjjenek a házból. Egy fiatal testépítőt pedig győzködniük kellett, hogy hozza el a kutyáját, mert a járványtól való félelmében nem akart kijönni a házból. A vadállatokkal más volt a helyzet. Az emberek nem mentek ki a házból, következésképpen nem találhattak sérült állatokat. Levi úgy gondolja, sokan elpusztultak.

Levi pregătindu-se să examineze o pisică

Levi arra készül, hogy megvizsgáljon egy cicát
Levi jucându-se cu un boxer, rasa lui favorită

Boxerrel játszik, ez az ő kedvenc kutyafajtája
Levi anunțându-l pe stăpânul unui câine că e posibil ca animalul său să sufere de cancer

Levi közli egy emberrel, hogy a kutyája talán rákos
Niște prieteni de-ai lui Levi au venit la cabinet pentru un control cu noul lor câine care a reușit cu exuberanța lui să însenineze atmosfera.

Levi barátai ellátogattak a rendelőbe a kutyájukkal, amely túláradó, játékos kedélyével feldobta a hangulatot

Traducere de Demény Péter
Demény Péter fordítása