VIVID: mobilizarea unei comunități

Curând după ce România a fost cuprinsă de valul de îmbolnăviri cu COVID-19, câțiva antreprenori din Piatra Neamț au pus bazele unei inițiative comunitare.

Curând după ce România a fost cuprinsă de valul de îmbolnăviri cu COVID-19, câțiva antreprenori din Piatra Neamț au pus bazele unei inițiative comunitare. Vivid Neamț își propune să sprijine cadrele medicale și personalul de intervenție în această luptă, prin cumpărarea de echipamente și aparatură.

Până luni, 6 aprilie, au strâns din donații individuale și de la companii suma de 217.205 euro, cu care au achiziționat kituri de testare, termometre, tensiometre, măști și ochelari de protecție, mănuși, combinezoane, dezinfectanți sau lenjerii pentru paturile de spital. „Ne-am setat ca prim obiectiv strângerea sumei de 100.000 de euro. L-am atins într-o săptămână. Apoi ne-am mai propus 100.000 de euro. L-am atins în șase zile. Acum, în mai puțin de o lună de la lansare, ne punem serios problema ce să facem mai departe”, spune Smaranda Băluț, voluntar Vivid Neamț.

Preotul Lucian Roșu, implicat în livrarea echipamentelor de protecție și a aparaturii medicale către instituții, se pregătește să intre în ROD, spațiu creat de Protopopiatul Piatra Neamț pentru activități culturale și sociale și folosit ca depozit pentru echipamente medicale, mâncare și alte bunuri strânse de asociație.
Preotul Lucian Roșu discută cu Ana Țoc (administrator ROD) și Valentin Țoc, care și-a asumat logistica inițiativei Vivid Neamț și care coordonează livrările către Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, ISU, DSP, IPJ și alte instituții.
Sticlele de dezinfectant cumpărate de asociație sunt depozitate în cutii.

Conform statisticii oficiale publicate pe 6 aprilie, Neamțul este al treilea județ ca număr de cazuri. Smaranda Băluț spune că, datorită efortului comunității, județul a reușit să evite „un scenariu sumbru, acela de a deveni Suceava 2”.

Ana, voluntar Vivid Neamț, dezinfectează spațiul de depozitare.
Smaranda Băluț, Valentin și Ana Țoc pregătesc pachetele pentru livrare către Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.
Personalul din Secția Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț preia mâncarea distribuită către medici și personalul medical.

Comunitatea a primit în ultimele săptămâni numeroase mesaje din partea oamenilor care doreau să ajute în orice fel. „Dacă mai aveți nevoie de două mâini și o mașină pentru transporturi, vă stau la dispoziție!”, le-a scris cineva. „Avem o firmă care produce ambalaje din carton.Vă rog să îmi spuneți dacă aveți nevoie de cutii din carton, să vă trimitem!”, a scris altcineva.

Preotul Ștefan Apetroaiei se pregătește pentru a transporta cele două defibrilatoare cumpărate din donații pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.
Preotul Ștefan Apetroaiei transportă unul din cele două defibrilatoare către depozitul tehnic al spitalului.

Fotoreportaj publicat în DOR