Sportul, pur și simplu

România e pe penultimul loc în UE la numărul de antrenori de sport și fitness. Pandemia a redus acest număr cu 6% la nivel european. Alex Târnăveanu, un antrenor personal de culturism și fitness din Târgu Mureș, e unul dintre supraviețuitori.

M-am apucat de meserie după ce am terminat facultatea de educație fizică și sport la Universitatea de medicină din Târgu Mureș. 
Îmi plăcea sportul, pur și simplu. Din clasa a I-a m-o trimis taică-mio la baschet, și de atunci am mai făcut taekwondo, am făcut box, m-am dus la fotbal. Eram foarte activ, mă dădeam cu bicicleta, mă dădeam cu skateboard-ul, mă dădeam cu rolele. Îmi place foarte mult activitatea fizică. 
Trebuie să-ți placă, trebuie să ai un țel pe termen lung, un țel pe termen scurt și trebuie să ai încontinuu reward-uri, trebuie să primești un „bravo”, pe care tu ți-l dai, săptămânal, lunar, să fii satisfăcut de ce-ai făcut. Și astea împreună reușesc pe termen lung. Dacă am un singur țel, „vreau să slăbesc”, după ce-ai slăbit, ce faci? Te-ai lăsat.
Trei luni ne-au închis de tot. A fost dezastru și pentru săli. Nu le-a fost ușor. Cine n-a avut bani puși deoparte, nu știu ce-a făcut.
Nu-i ca și cum după trei luni au venit banii înapoi. După ce ne-am reapucat, foarte puțini s-au reîntors. După șapte luni, încep să-și revină lucrurile. Au început să mai vină din toamnă, dar tot nu se compară cu cum era înainte.
Am avut un client care a slăbit între 50 și 60 de kilograme în 6-7 luni. Lumea se apucă în 1 ianuarie, luni. El o venit, ca exemplu, martie, joi, la ora 9. Mi-am dat seama c-o să se țină, pentru că el a decis, de pe o zi pe alta, că face o schimbare. Și o reușit. S-a ținut de tot ce i-am dat, chiar dacă-i era greu. Mi-e mie greu să dau jos 10 kilograme. Cuiva care are mai multe o să-i fie mult mai greu.
Personal, încă învăț o grămadă. Învăț lucruri care se contrazic cu lucrurile din trecut, care mă surprind și care-mi fac strictețea pe care o am mult mai ușoară.
Cel mai greu lucru pe care poți să-l faci e să te abții de la mâncare. E instinctul primar, vrei să supraviețuiești.
Când vezi disciplina pe care poți s-o ai în sportul acesta, îți dai seama câte lucruri poți să faci. Foarte multe lucruri mi s-au părut mult mai simple după ce am ținut o dietă mai simplă, am participat la un concurs.
Până la urmă, să mergi la dentist e o necesitate, să mergi la frizer trebuie, ca să n-ai junglă-n cap. Un antrenor personal nu-i o necesitate. Lumea o să taie de aici. O să dispară foarte mulți, o să rămână cei care sunt buni.
Toată lumea are ideea că dup-aia lucrezi online, că nu-i bai. Nu-i chiar așa ușor online. Pentru videouri, trebuie să ai un spațiu în care să le faci, dacă vrei să te promovezi ca lumea.
Lumea și-a dat seama acum, după ce a stat închisă trei luni în casă, cât de importantă e mișcarea.
Ce vreau să le dau lor e să se simtă cum mă simt eu.
N-ar trebui nimeni să se simtă prost. E bine cum arăți oricum. Dar te simți mai bine când ești capabil fizic. Nu când arăți bine. Când ești capabil fizic, ai mult mai multă încredere și te simți mult mai bine.
Asta vreau să dau oamenilor. Să aibă omul un pic de încredere în el, că de acolo se ramifică în toate direcțiile din viața lui.